Marijini obroci

Marijini obroci: 

Tko je Magnus MacFarlane-Barrow?

Magnus MacFarlane-Barrow je osnivač i izvršni direktor humanitarne udruge Marijini obroci, neprofitne organizacije koja svakog školskog dana osigurava obroke koji mijenjaju živote nekoj od najsiromašnije djece na svijetu. Marijini obroci trenutno poslužuju obroke za 2.429.182 djece u 18 zemalja, u zajednicama u kojima glad i siromaštvo spriječavaju djecu u stjecanju obrazovanja.

Rani počeci

Hodočašće u marijansko svetište u Bosni i Hercegovini 1983. godine obnovilo je katoličku vjeru Magnusove obitelji i navelo njegove roditelje da pretvore svoj pansion u Craig Lodge obiteljsku kuću molitve, katolički centar za duhovne obnove.

Magnus je započeo svoju karijeru kao uzgajivač ribe u Argyllu u Škotskoj. Godine 1992., tijekom sukoba na Balkanu, on i njegov brat Fergus bili su toliko dirnuti scenama sukoba na televiziji da su uzeli tjedan dana odsustva s posla, napunili kamion pomoći i pridružili se konvoju koji je išao u Međugorje kako bi je podijelili.

Po njihovom povratku, donacije su nastavile pristizati, što je rezultiralo time da se Magnus na kraju vozio iz Škotske u Bosnu i Hercegovinu ukupno 23 puta kako bi dostavio prikupljene donacije. Magnus se nikada nije vratio na svoj stari posao i umjesto toga je osnovao registriranu dobrotvornu organizaciju pod nazivom Scottish International Relief (SIR).

Osnovani su Marijini obroci

Godine 2002., tijekom humanitarnog putovanja u Malavi u jugoistočnoj Africi, Magnus je doživio još jedan značajan trenutak kada je upoznao 14-godišnjeg dječaka po imenu Edward. Edward je bio najstariji od šestero djece, a sva su sjedila sa svojom majkom koja je umirala od AIDS-a. Magnus ga je upitao koji su mu životni snovi, a Edward je odgovorio: “Želio bih imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana moći ići u školu.”

Ova rečenica je bila ključno nadahnuće koje je dovelo do nastanka Marijinih obroka. Od početka pružanja školskih obroka za oko 200 djece u Malaviju 2002. godine, humanitarna udruga sada poslužuje obroke za 2.429.182 djece svakog školskog dana. Ta skromna baraka još i danas služi kao globalno sjedište Marijinih obroka i Magnusov ured kao izvršnog direktora Marijinih obroka.

Marijini obroci su jednostavna ideja koja djeluje. Dnevni obrok koji poslužujemo u školi ima pozitivan učinak na upis, pohađanje nastave i uspjeh u školi, a Magnus vjeruje da bi moglo biti rješenje za potpuno iskorjenjivanje gladi kod djece. Prosječna cijena prehrane djeteta tijekom cijele školske godine u Marijinim obrocima iznosi samo 22 €.

Video

Magnus MacFarlane-Barrow

Hrana je ljubav

Marijini obroci kroz priče volontera