Susret u dijalogu – 26.2.2024.

Susret u dijalogu 🔛 Svaka osoba je dijete Božje, a Bog nikoga ne odbacuje, riječi su pape Franje. Na koji način Katolička Crkva pridonosi uključivanju, dostojanstvu i ravnopravnosti LGBT osoba, zašto je nedavno objavljena deklaracija Dikasterija za nauk vjere Fiducia supplicans o značenju blagoslova izazvala tolike prijepore osobito zbog spomena mogućnosti blagoslova osoba u homoseksualnim vezama. Na koji način u našoj zemlji Crkva pastoralno i duhovno brine o LGBT osobama?

Urednica emisije je Blaženka Jančić.

Molitva

Dušni dan (Molitva za duše u čistilištu)

Milosrdni Isuse, koji si dragovoljno pretrpio tolike muke da otkupiš duše iz vlasti neprijatelja, smiluj se dušama u čistilištu. Usliši ih, milostivi Gospodine, i oslobodi da zajedno sa svim svetima uživaju tvoju dobrotu u tvom kraljevstvu.

OČE NAŠ. ZDRAVO MARIJO. SLAVA OCU. POKOJ VJEČNI.

Rebusi

 • vitičasta zagrada pokazuje broj riječi te broj slova u svakoj riječi (npr. {10,5} znači 2 riječi od kojih prva ima 10 slova, a druga ima 5 slova
 • okrugla zagrada iznad slike kazuje na kojem mjestu u riječi trebaš dodati zadano slovo (npr. treće slovo u riječi treba biti V)
 • slova ispred i iza crteža dopisujemo crtežu kako bismo dobili potpunu riječ
 • apostrof ispred slike znači da se odbacuje prvo slovo, a apostrof iza slike znači da se odbacuje zadnje slovo (odbacuje se onoliko slova koliko apostrofa stoji jedan do drugoga)
 • ako se iznad slike nalaze dva slova povezana znakom jednakosti to znači da se zadano slovo treba zamijeniti ponuđenim (npr. H=Š znači da u riječi slovo H trebaš zamijeniti slovom H)

1. 

2. 

3.

4.

Marijini obroci

Marijini obroci: 

Tko je Magnus MacFarlane-Barrow?

Magnus MacFarlane-Barrow je osnivač i izvršni direktor humanitarne udruge Marijini obroci, neprofitne organizacije koja svakog školskog dana osigurava obroke koji mijenjaju živote nekoj od najsiromašnije djece na svijetu. Marijini obroci trenutno poslužuju obroke za 2.429.182 djece u 18 zemalja, u zajednicama u kojima glad i siromaštvo spriječavaju djecu u stjecanju obrazovanja.

Rani počeci

Hodočašće u marijansko svetište u Bosni i Hercegovini 1983. godine obnovilo je katoličku vjeru Magnusove obitelji i navelo njegove roditelje da pretvore svoj pansion u Craig Lodge obiteljsku kuću molitve, katolički centar za duhovne obnove.

Magnus je započeo svoju karijeru kao uzgajivač ribe u Argyllu u Škotskoj. Godine 1992., tijekom sukoba na Balkanu, on i njegov brat Fergus bili su toliko dirnuti scenama sukoba na televiziji da su uzeli tjedan dana odsustva s posla, napunili kamion pomoći i pridružili se konvoju koji je išao u Međugorje kako bi je podijelili.

Po njihovom povratku, donacije su nastavile pristizati, što je rezultiralo time da se Magnus na kraju vozio iz Škotske u Bosnu i Hercegovinu ukupno 23 puta kako bi dostavio prikupljene donacije. Magnus se nikada nije vratio na svoj stari posao i umjesto toga je osnovao registriranu dobrotvornu organizaciju pod nazivom Scottish International Relief (SIR).

Osnovani su Marijini obroci

Godine 2002., tijekom humanitarnog putovanja u Malavi u jugoistočnoj Africi, Magnus je doživio još jedan značajan trenutak kada je upoznao 14-godišnjeg dječaka po imenu Edward. Edward je bio najstariji od šestero djece, a sva su sjedila sa svojom majkom koja je umirala od AIDS-a. Magnus ga je upitao koji su mu životni snovi, a Edward je odgovorio: “Želio bih imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana moći ići u školu.”

Ova rečenica je bila ključno nadahnuće koje je dovelo do nastanka Marijinih obroka. Od početka pružanja školskih obroka za oko 200 djece u Malaviju 2002. godine, humanitarna udruga sada poslužuje obroke za 2.429.182 djece svakog školskog dana. Ta skromna baraka još i danas služi kao globalno sjedište Marijinih obroka i Magnusov ured kao izvršnog direktora Marijinih obroka.

Marijini obroci su jednostavna ideja koja djeluje. Dnevni obrok koji poslužujemo u školi ima pozitivan učinak na upis, pohađanje nastave i uspjeh u školi, a Magnus vjeruje da bi moglo biti rješenje za potpuno iskorjenjivanje gladi kod djece. Prosječna cijena prehrane djeteta tijekom cijele školske godine u Marijinim obrocima iznosi samo 22 €.

Video

Magnus MacFarlane-Barrow

Hrana je ljubav

Marijini obroci kroz priče volontera

Za polaznike obrazovanja odraslih

Za polaznike obrazovanja odraslih (“Večernja škola”)
u Trgovačkoj školi u Zagrebu

za predmet vjeronauk


Izaberi i obradi jednu temu iz vjeronaučnog udžbenika “Gradimo bolji svijet ” (Udžbenik katoličkog vjeronauka za 4. razred srednjih škola), KS, Zagreb, 2021.).

Udžbenik se može vidjeti:
Na web stranici https://eknjige.ks.hr/prijava  
Prijava sa sljedećim korisničkim podatcima:
korisničko ime: ucionica
lozinka: ucenik


Teme za izradu referata:

 1. Razgovor o vjeri i nevjeri i o različitim oblicima religioznosti i duhovnosti

 2. Kakav je biblijski Bog koji se objavljuje i kršćansko iskustvo Boga i značenje Crkve

 3. Doprinos religija duhovnosti, miru i izgradnji boljega svijeta

 4. Čovjek i njegovo dostojanstvo danas

 5. O čovjeku sustvaratelju i vrijednosti rada

 6. Ljudska prava, opće dobro, pravednost, solidarnost i briga za siromašne

 7. Izazovi suvremenoga razvoja znanosti i društva

 8. Kršćanska nada u budućnost


S referatom se svaki učenik priprema za usmeni dio ispita iz vjeronauka.


UPUTE ZA IZRADU REFERATA:

a) Referat mora imati “Naslovnu stranicu” koja treba sadržavati sljedeće informacije:

Trgovačka škola
Trg J. F. Kennedyja 4, Zagreb
Referat iz Vjeronauka
šk. god: 2021./2022.

Tema referata
Izradio/izradila: _______________, e-mail ili mob.
Razred: _______. (Obrazovanja odraslih)
U _______________________, __________ (nadnevak).

b) Referat mora imati “UVOD“.
To je poglavlje (na posebnoj stranici) koje objašnjava ukratko: što se obrađuje (tj. koja tema) i zašto si je odabrao.

Uvod mora biti barem pola stranice A4 formata papira.

c) Referat mora imati tri ili više dijelova (naslova).
Ovaj središnji-glavni dio referata mora imati barem tri stranice A4 formata papira.

d) Referat mora imati “ZAKLJUČAK
U “Zaključku” se ukratko mogu iznijeti vlastiti dojmovi, mišljenja, stavovi koji proizlaze iz bavljenja odabranom temom. Tu se može donijeti i kratki sažetak (u 150-200 riječi) cijelog referata.
Barem pola A4 stranice.

e) Stranice i naslovi neka budu numerirani. Referat neka bude ispisan fontom 12.

NE SMATRAM REFERATOM AKO S INTERNETA KOPIRATE TEKSTOVE I ISPIŠETE U OBLIKU REFERATA. REFERATOM SMATRAM VAŠ OSOBNI RAD U KOJEM ĆETE SAMOSTALNO SASTAVITI TEKST KOJI ĆE IZRAŽAVATI VAŠA SAZNANJA, STAVOVE I RAZMIŠLJANJA.